Lenn (foto: Maj Pavcek)


Lenn (foto: Maj Pavcek)
Lenn (foto: Maj Pavcek)
Lenn (foto Maj Pavček)


Lenn (foto Maj Pavček)
Lenn (foto Maj Pavček)


Lenn (foto: Maj Pavcek)


Alenka Hudales je čisto ta prava »vesela Štajerka«: energična, večino časa nasmejana in ožarjena s tistim značilnim ležernim pristopom k življenju. V svoj dom v Domžalah nas je sprejela nasmejana in bosonoga, se na hitro opravičila zaradi nereda, ker so se ravno lotili barvanja sten, in nas kar takoj posadila za mizo, na kateri je čakal zajtrk. Brž je pojasnila, da prihaja iz kmečko-delavske družine iz okolice Velenja in da je že od doma vajena krepkih zajtrkov in druženja ob mizi. Črn kruh, salama, sir in kisle kumarice, na koncu pa je zadišala še kava. Dobro podprti smo se lotili pogovora, ki je bil – tudi zahvaljujoč velikemu energetskemu odmerku – zelo živahen.

tekst: Valentina Vovk

fotografije: Maj Pavček

Alenka je svojo Lenn manufakturo pred kratkim iz prostornega studia začasno preselila kar v stanovanje svoje štiričlanske družine. V kotičku dnevne sobe si je z dobro organizacijo prostora uredila delovni prostor, kjer ima prav vse, kar potrebuje. Na policah so zloženi vzorčki njenih izdelkov, na prvi mizi stoji šivalni stroj, druga pa je namenjena krojenju in tiskanju v tehniki sitotiska. Pod njo ima Alenka celo paleto sit z različnimi črkami in vzorci, s pomočjo katerih personalizira oziroma potiska skrojene izdelke.
Alenka je končala študij oblikovanja tekstilij in oblačil na NTF v Ljubljani, in nanj ima le lepe spomine. Mestno življenje in samostojnost sta ji dobro dela in kmalu je ugotovila, da moda ni edino, s čimer bi se v življenju rada ukvarjala. Kmalu po končanem študiju se je zaposlila v pletilnem studiu Draž. Predvsem zato, da bi si pridobila izkušnje in spoznala, kako poteka delo v majhni manufakturi. Pozneje se je zaposlila še na eni izmed komercialnih televizij, kjer je delala na grafičnem oddelku in bila zadolžena za fotomontaže ter grafične animacije v postprodukciji. »Ta izkušnja je bila zame zelo dragocena, saj sem se veliko naučila, predvsem dela z različnimi računalniškimi programi in hitrega odločanja,« pove Alenka.
Blagovna znamka Lenn je nastala pred dobrimi desetimi leti, ko je bila še zaposlena na televiziji. Dopoldneve je preživljala v službi, ob popoldnevih pa je krojila in šivala torbice. Slednje so še vedno eden izmed njenih najbolj prepoznavnih izdelkov in če so bile na samem začetku še precej barvite, jih danes izdeluje v bolj umirjeni jesenski barvni paleti. Za Alenkine torbice je značilno predvsem to, da so zelo praktične, saj se raztezajo in krčijo glede na potrebe. To je nastajalo nekako spontano, saj je potem, ko je sama dobila otroke, ugotovila, da urbana mamica, ki hiti z vozičkom in majhnim otrokom po mestu, potrebuje torbico, ki ima čim več predalčkov. Druga pomembna značilnost njenih torbic pa je raba številnih kosov blaga, iz katerih so te sestavljene. Kolažiranje in sestavljanje barvnih vzorcev ter tekstur, ki se na koncu lepo združijo v celoto, jo zelo privlači.
Svoje prve izdelke je prodajala v trgovinici Društva mladih oblikovalcev Pozitive. Najprej so bile to samo torbice, pozneje pa je na pobudo deklet iz društva začela tudi malo eksperimentirati in tako so nastale zanimive dekorativne svetilke. Tudi zanje sta bili značilni sestavljenost iz več kosov belega platna in ročna poslikava. Alenka pove, da so bili to zlati časi, saj je bila kupna moč – in posledično prodaja – boljša kot danes, predvsem pa je bila ponudba kvalitetnih, doma narejenih ročnih izdelkov takrat manjša.
Design studio Lenn je rastel počasi, a vztrajno. Medtem je Alenka dvakrat postala mamica in njen svet se je najprej malo skrčil, predvsem pa je spet postal bolj barvit. »Ko sta v moje življenje prišla Tal in Elena, sem najprej ugotovila, da potrebujem še večjo torbo, takšno, da bom vanjo lahko spravila vse – od pleničk do mobilnega telefona,« pove Alenka. Pozneje je začela razmišljati še o drugih izdelkih, ki bi bili namenjeni otrokom. Zdaj se blagovna znamka Lenn lahko pohvali s celo serijo mehkih živalic, kot so muce, zajčki in miške, ki so namenjeni za igro ali za dekoracijo otroške sobe. V ponudbi za otroke so tudi mehke dekice ter pisane blazine in odejice, ki jih Alenka po želji stranke potiska s katerim izmed svojih značilnih vzorcev in z imenom obdarovanega otroka.
Po zaključenih porodniških dopustih je ob svojem Lenn studiu začela sodelovati tudi s podjetjem, ki skrbi za to, da so avtodomi slovenskega podjetja Adria vedno moderni in opremljeni s tekstilom po zadnjih modnih zapovedih. Njeno delo je bilo povezano predvsem z izbiro primernega tekstila. Vsaj enkrat na leto se je odpravila k dobaviteljem v Italijo ali Belgijo in v tamkajšnjih skladiščih uživala pri otipavanju vzorcev in izbiranju med zares vrhunskimi dekorativnimi tkaninami. Te so jo s svojo teksturo, kvaliteto in pestro izbiro barv tako navdušile, da jih je pozneje vključila tudi v Lenn kolekcijo izdelkov za dom.
Alenka si želi, da bi se njen studio sčasoma razvil v manjšo manufakturo, blagovno znamko Lenn pa bi v prihodnosti rada predstavila tudi izven domačih logov.

Vizitka

Ime: Alenka Hudales
Znamka: Lenn
Spletna stran: http://lenn.si/

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novo v Delavnici, polni nereda

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Jernej Mali

Atelje Mali

Ana Hribar

Fensišmensi