Ana Hribar

Fensišmensi

Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)
Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)
Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)


Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)
Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)


Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)
Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)
Fensišmensi (Foto: Maj Pavček)


Ana Hribar je na »ustvarjalni sceni« prisotna že zelo dolgo, poznamo pa jo predvsem po njeni blagovni znamki Fensišmensi in istoimenskem spletnem dnevniku. Pravzaprav je kar hecno, da smo jo tako močno poistovetili z njeno blagovno znamko in blogom, da jo v pogovorih pogosto imenujemo kar Fensišmensi Ana. Njene torbice in denarnice so nekaj posebnega: odlikujejo jih natančna izdelava, posebna pozornost, odmerjena detajlom in unikatnost. Po izobrazbi je Ana diplomirana sociologinja, vendar svojega poklica, kot še marsikdo, ne prenaša v svoje delo. Zjutraj hodi v službo, ob popoldnevih in vikendih pa riše, kroji, tiska in fotografira, kar nam pozneje predstavi na svojem blogu.

tekst: Valentina Vovk

fotografije: Maj Pavček

Ana je Ljubljančanka, njen dom in mali studio, kjer ustvarja, se nahajata tik pod Ljubljanskim gradom. Na tem kraju živi že celo življenje, prej s starši, zdaj pa sta si s fantom na podstrešju družinske hiše uredila svoje stanovanje. Tako v njenem stanovanju kot v studiu je vse zelo lično. Snežno bele stene krasijo številna pisana platna dveh priznanih akademskih slikarjev in kiparjev, Janeza Kneza in Janeza Miša Kneza, dedka in očeta Aninega fanta, ter mnogi izbrani dodatki za dom. Tudi v studiu je vse belo, urejeno in zloženo po poličkah, tako da bi o delavnici, polni nereda pri njej res težko govorili.

Ana je bila od nekdaj zelo ustvarjalna in se je še pred izdelovanjem torbic preizkusila v marsičem. Zelo rada je slikala z oljnimi barvami, včasih si je sešila kakšno obleko ali celo izdelala mizico za svojo sobo. Trdno je prepričana, da je moč z malo vztrajnosti narediti ali doseči marsikaj. Izdelovanja torbic se je lotila po naključju, pravzaprav zato, ker se ji je zdelo nesmiselno, da bi si kupila še torbico več. Prve torbice so romale v koš, saj ni bila zadovoljna s končnim rezultatom. Ana je perfekcionistka in kvaliteta izdelave in materialov je pri njej še danes na prvem mestu, čeprav bo morda zato cena izdelka na koncu nekoliko višja. Kako vztrajna in zagrizena je pri tem, nam dovolj zgovorno priča dejstvo, da se je vsega, kar zna, naučila sama. Ne samo krojenja, šivanja in tiskanja, temveč tudi fotografiranja, ki je zanjo prav tako zelo pomembno. Tudi spletno stran in blog si je postavila kar sama. »Malo sem si skicirala in zamislila, kaj in kako bi rada, potem pa sem se usedla za računalnik in lepo počasi naštudirala, kako se to naredi,« pove Ana.

Poleg oblikovanja ima Ana zelo rada potovanja oziroma potepanja po evropskih prestolnicah. S tem – no, seveda tudi z oblikovanjem – je povezana tudi njena strast do fotografiranja, ki se je v vseh teh letih razvijala in rasla. Ana je dosegla svoj prepoznaven slog, tako da jo zdaj občasno za fotografiranje najemajo tudi drugi.

Blagovna znamka Fensišmensi se je uradno rodila leta 2005, prve torbice pa so nastale že nekaj let prej. Anini začetki v oblikovanju so povezani tudi z društvom Pozitive. To društvo je bilo med prvimi, ki se je pri nas ukvarjalo s promocijo mladih oblikovalcev. V ateljeju Pozitive, ki je delovalo na obrobju mestnega središča, so izbrane izdelke tudi prodajali. Nadja Bedjanič in Eva Hassl, ki sta takrat društvo vodili, sta Ano spodbujali in, če je bilo potrebno, tudi usmerjali, za kar jima je zelo hvaležna. V tistem času je bila še popolna začetnica, zato je bila njuna spodbuda nadvse dobrodošla in koristna. Na njuno pobudo se je pobliže spoznala tudi s tehniko sitotiska, s pomočjo katere je nato začela tiskati svoje vzorce na blago. »Ko sem ugotovila, koliko možnosti v oblikovanju se mi s tem odpira, me je sitotisk naravnost navdušil,« še doda.

Pozneje je bila Ana redna udeleženka živahnih umetniških tržnic, ki so se vsako soboto odvijale na Petkovškovem nabrežju ob Ljubljanici. »To so bili lepi časi,« pove Ana, ki je takrat vedno bolj intenzivno razmišljala tudi v smeri, da bi Fensišmensi postala njena edina služba. »Takrat sem se navduševala nad živimi barvami in kontrastnimi potiski, veliko je bilo zelene in ciklamne barve, pri potiskih pa so dominirale pike,« doda Ana. Tako kot se človek razvija in spreminja, se oblikuje in razvija tudi njegov okus. Danes so njene torbice in denarnice narejene v bolj umirjeni barvni paleti. Kvalitetna tkanina, kakršni sta svila ali svileni žamet, pa je še vedno značilnost blagovne znamke Fensišmensi. V zadnjem času je morda na njih manj potiska, saj Ana eksperimentira z različnimi materiali, kot so recimo pletenine oziroma volna, za svečane priložnosti oziroma torbice pa uporabi tkanino z bleščicami. Posebno zanimiva je tudi njena prozorna torbica, narejena iz PVC materiala, a ukrojena v klasični Fensišmensi obliki, ali pa denimo beli torbica in denarnica, narejeni iz posebne vrste papirja, ki se lahko tudi zmoči.

Danes so njene torbice in denarnice naprodaj v njeni spletni trgovini ter v različnih trgovinah doma in v tujini. Ana jih še vedno v celoti izdeluje sama, tako da so zares pravo ročno delo, vsak posamezni kos pa je unikatni izdelek.

Vizitka

Ime: Ana Hribar
Znamka: Fensišmensi

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novo v Delavnici, polni nereda

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Jernej Mali

Atelje Mali