Jernej Mali

Atelje Mali

Atelje Mali (foto: Valentina Vovk)
Atelje Mali (foto: Valentina Vovk)


Atelje Mali (foto: Valentina Vovk)
Atelje Mali (foto: Valentina Vovk)
Atelje Mali (foto:Valentina Vovk)


Atelje Mali (foto:Valentina Vovk)
Atelje Mali (foto: Valentina Vovk)


Znamko Ateljeje Mali sem prvič opazila decembra lani, ko sem se na razstavi Pop up dom v Tobačni tovarni v Ljubljani zagledala v komodo z valovitim vzorcem. Potem sem na blagajni videla še radirke, popisane s kratkimi sporočili, ki so prav tako prihajale iz tega ateljeja, in seveda me je začelo zanimati, kdo za temi izdelki »stoji«. Nadaljevalo se je tako, da sem na enem izmed družabnih omrežij, ki ga dokaj redno spremljam, vse pogosteje videvala fotografije lepih unikatnih predmetov te blagovne znamke, zato sem jo začela spremljati.

tekst: Valentina Vovk

fotografije: Valentina Vovk

Jernej Mali, njen lastnik, je po izobrazbi kipar in restavrator. Zaposlen je v družinskem podjetju Restavratorstvo Mali, ki sta ga pred 20 leti ustanovila njegova  mama in oče, prav tako kipar in restavrator. Zdaj podjetje vodita Jernej in mama, ki skrbi za računovodski in finančni del posla. Finančna kriza je močno prizadela tudi našo dejavnost, vendar smo z delavnostjo in premišljenim načrtovanjem prebrodili najhujše obdobje, pove Jernej. Ponosen je tudi na dejstvo, da še vedno lahko redno zagotavlja delo svojim desetim podizvajalcem, s katerimi redno sodeluje že vrsto let. Sicer pa je delo v Restavratorstvu Mali bolj ali manj sezonske narave, v določenih delih leta je namreč dela zelo malo ali skoraj nič. To je idealno obdobje za raziskovalno dejavnost in snovanje novih produktov za njegovo blagovno znamko.

Jernej je človek, ki kar prekipeva od energije. To je začutiti že ob stisku roke in nato skozi pogovor, ki je bil ves čas izjemno živahen. Zazdelo se mi je, da bom v portretu težko zaobjela vse, s čimer se ta 36-letni novopečeni očka ukvarja. Poleg omenjene dejavnosti goji še številne hobije: petnajst let je bil aktivni član Rugby kluba Ljubljana, ukvarja se tudi z gojenjem bonsajev, izjemno uživa pri kuhanju in urejanju doma svoje družinice.

Kot otrok je ure in ure preživel v očetovi delavnici, ga opazoval pri delu in iz odpadkov izdeloval svoje mojstrovine. Potem ga je potegnilo v modelarstvo. V Črnučah, kjer sem odraščal, sem imel par prijateljev, s katerimi smo redno »viseli« v trgovini WM modelarski center in tam zapravili vse svoje premoženje. Enkrat pred Božičem 1995 so črnuški jasličarji prinesli v popravilo jaslične figurice ,in me kasneje še povabili k sodelovanju pri oblikovanju jaslic, pove Jernej. To je bilo super obdobje za Jerneja in prijatelje, ki jih je pritegnil k projektu. Ustvarili so velike in natančno izdelane jaslice, ki so požele izjemen uspeh in s katerimi so se pozneje predstavili na številnih razstavah po Evropi. Na teh so spoznali tudi druge mlade modelarje in njihove načine dela, zato so bili iz leta v leto boljši. Če se danes ozrem nazaj, bi lahko rekel, da so bili to moji prvi ustvarjalni projekti, ki so pozneje že presegli meje ljubiteljstva in me pripeljali do točke, na kateri sem danes, pove Jernej.

Najbrž se že sprašujete, kako in kdaj je nastala njegova blagovna znamka Atelje Mali. Ljubezen do Bonsaja ga je leta 2009 popeljala na Japonsko. Tja se je odpravil s sestro, s katero sta deželo vzhajajočega sonca prepotovala po dolgem in počez. Prav sestra je bila tista, ki ga je od vseh najbolj spodbujala za produktno oblikovanje in mu predstavila nekatera nova družabna omrežja, s pomočjo katerih se njegov krog strank lahko hitreje širi. Jernej se malo pošali, da ga je sestra priganjala tudi zato, ker si je sama želela kak zanimiv kos iz njegove delavnice. Japonce je od nekdaj občudoval, navdihovala ga je predvsem njihova natančnost. Na potovanju se je osredotočil predvsem na spoznavanje njihovih tradicionalnih obrti, kot kiparja pa ga je še posebno pritegnila keramika, kasneje še les, kamen, epoksi smola, steklo in še kaj. Pri snovanju novih produktov mu zelo koristijo kiparsko znanje in izkušnje, ki si jih je pridobil z restavratorskim delom. Pot od skice do končnega izdelka, ki ga na koncu ljubitelji domačega oblikovanja ter maloserijskih in unikatnih izdelkov lahko kupimo, je dolga. Potrebnih je veliko poskusov in izboljšav, da je izdelek na koncu točno takšen, kot si ga je oblikovalec zamislil – tako v vizualnem kot v uporabnem pogledu.

Ko so doma opazili, da je Jernej nadarjen in ročno zelo spreten, so ga vedno pogosteje kot pomočnika vključevali v projekte družinskega podjetja. Nikoli mu ni bilo treba iskati dela drugje, saj ga je bilo zadosti doma. Pozneje, ko je bil že študent in je postalo jasno, da bo delal v domačem podjetju, sta ga starša tudi štipendirala, kar je pomenilo, da je v domači delavnici preživljal še več časa in si na ta način pridobival dragocene izkušnje. Zdaj ima svojo lastno delavnico in svoj lastni kreativni nered, pove v smehu. Skoraj vsak popoldan preživi v njej vsaj nekaj ur. Kadar je veliko restavratorskega terenskega dela, ta bolj sameva, saj ga doma čaka nadebudna malčica, ki potrebuje veliko pozornosti. So pa obdobja, ko bi se lahko v delavnico kar preselil, saj je tam od jutra do večera. Malo sem tudi deloholika, zato moram kar paziti, da se ne »prekurim«, pove Jernej. Kadar dela na kakšnem zanimivem ali novem projektu, ga delo tako pritegne, da povsem pozabi na čas. Je pa res, da pogosto lovi roke in takrat se je treba odpovedati prostim popoldnevom, včasih pride tudi kakšna krajša noč.

Načrtov za prihodnost ima veliko, zato se ni bati, da bi mu dela v prihodnje zmanjkalo. Veliko načrtov je povezanih z blagovno znamko, ki bi jo rad še utrdil, okoli sebe bi rad zbral skupino ljudi, ki bi mu pomagala pri delu, in s pomočjo katere bi bil sposoben prevzeti tudi večja naročila. Naslednje leto pa bo začel delati tudi kot predavatelj, in sicer na bodoči visoki šoli za oblikovanje, kjer bo predaval kiparstvo in sodobne tehnologije obdelave materialov.

Vizitka

Ime: Jernej Mali
Znamka: Atelje Mali

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novo v Delavnici, polni nereda

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Ana Hribar

Fensišmensi