Milanka Fabjančič (foto: Maj Pavček)
Milanka Fabjančič (foto: Maj Pavček)
Milanka Fabjančič (foto: Maj Pavček)


Milanka Fabjančič (foto: Maj Pavček)
Milanka Fabjančič (foto: Maj Pavček)
Milanka Fabjančič (foto: Maj Pavček)


Milanka Fabjančič (foto: Maj Pavček)

Na videz nežna in krhka Milanka je v resnici odločna in strogo proti cilju naravnana ženska. Navajena je trdega dela, saj si je že zelo zgodaj, v najstniških letih, svojo žepnino zaslužila s tem, kar najraje počne: z risanjem.

tekst: Valentina Vovk

fotografije: Maj Pavček

Ker je bila odprte glave, sta si njena starša želela, da bi postala zdravnica ali pa pravnica. Milanka pravi, da jima je te ideje že kar zgodaj izbila iz glave. Kar naprej je risala, zanimala jo je tudi anatomija, in njene risbe so bile vedno zelo realistične. Ko je oče nekoč pripomnil, da proporci ne štimajo, ga je prepričala, naj jo vpiše na tečaj risanja v Pionirski dom. Takrat je bila osnovnošolka, stara dvanajst let, tečaj pa je redno obiskovala, vse dokler se ni vpisala na likovno akademijo. Ta pripomba je njenega očeta precej stala, Milanka pa je v vseh teh letih intenzivnega risanja na njen račun veliko pridobila. Diplomirano slikarko pa so bolj kot barve in čopiči privlačili svinčniki, zato se ima bolj za risarko in ilustratorko, pa tudi strip ji je zelo blizu.
Pred nekaj leti je skupaj s svojim partnerjem Mihom Pernetom, prav tako slikarjem, ustvarila blagovno znamko Ha-Ha. Idejo o blagovni znamki je pestovala že dalj časa, glavni klik pa je zakrivil klovn, ki je sicer del neke Mihove risbe, zdaj pa je postal tudi logotip njune blagovne znamke. Milankin in Mihov domišljijski svet se razlikuje, njen je nežen in zasanjan, njegov pa malo bolj robat in oster. Skupaj se prepleteta v ravno pravo mešanico pravljičnega in komičnega sveta, pod vplivom katerega so potiskani planerji, skicirke, blazine, nakupovalne vrečke, škatle za shranjevanje, čajni seti in celo posoda za kuhanje, ki so del vedno večje družine Ha-Ha izdelkov.
Za Milanko je značilno, da se ne ustraši prav nobenega izziva, tudi idej, poguma in vztrajnosti ji ne manjka. Vse se ji zdi mogoče in izvedljivo, le pravo pot je treba poiskati. »Če je za to potrebno zavrteti nešteto telefonov, je pač treba,« pravi. V sebi ima ravno prav poslovne žilice, da ji ni težko poklicati potencialnega naročnika in mu ponuditi poslovno sodelovanje. Tako se je začela tudi uspešna zgodba s celjsko tovarno Emo. Njihovi lonci so ji bili zaradi nostalgičnega pridiha in spomina na otroštvo vedno všeč. Sedaj, ko so okrašeni s Ha-Ha motivi, so še lepši in še vedno dišijo po nekih davnih časih. Žal nadaljevanja te lepe zgodbe zaradi stečaja podjetja Emo ne bomo doživeli.
Milankin spekter delovanja je precej širok. Riše ilustracije za otroške knjige, sodeluje z reklamnimi agencijami, za katere riše snemalne knjige, veliko njenih risb je nastalo tudi za različne šolske učbenike. Sodelovala je tudi že z modno oblikovalko Sanjo Grcić, za katero je oblikovala vzorce za potisk blaga. Zelo zanimivo je tudi njeno dolgoletno sodelovanje s priznanim kostumografom Alanom Hraniteljem, ki ga zelo ceni in s katerim sta v letih sodelovanja postala prijatelja. Za njega riše risbe kostumov, ki jih Alan pred tem le na grobo skicira, pri tem pa zelo natančno in za vsak detajl posebej napiše, kaj si želi, kakšna naj bo barva, na koga naj lik spominja in podobno. Preciznost in dovršenost risb, ki jih zanj ustvari, je naravnost osupljiva. Milanka pripomni, da je to njena posebnost oziroma odlika. »Zaradi tega me najemajo,« pravi.
Milanka si želi in verjame, da bo hahajevska družina še naprej rasla in se razvijala. Ko bo tako velika, da jo bo hotela imeti še več in še bolj zase, se ji bo z veseljem in v celoti posvetila. Ustvarjalnih idej in poslovnih vizij ji ne manjka, zato že komaj čaka na to, da bo nekoč samo še Hahajeva.

Vizitka

Ime: Milanka Fabjančič
Znamka: Ha ha!

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novo v Delavnici, polni nereda

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Jernej Mali

Atelje Mali

Ana Hribar

Fensišmensi