Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Olga Košica (foto: Maj Pavček)
Olga Košica (foto: Maj Pavček)
Olga Košica (foto: Maj Pavček)


Olga Košica (foto: Maj Pavček)
Olga Košica (foto: Maj Pavček)
Olga Košica (foto: Maj Pavček)


Olga Košica (foto Maj Pavček)
Olga Košica (foto: Maj Pavček)


Ne zgodi se prav pogosto, da spoznaš človeka, ki je tako izpolnjen in zadovoljen v svojem poklicnem življenju, kot je Olga Košica. Njena biografija je impresivna, o čemer zgovorno priča podatek, da je ena izmed treh slovenskih oblikovalk nakita, ki se jim je uspelo po diplomi vpisati na prestižni Kraljevi kolidž za umetnost v Londonu. Zanj bi lahko rekli, da je prava valilnica talentov. In Olga en izmed njih.

tekst: Valentina Vovk

fotografije: Maj Pavček

Olga je vesela in topla oseba, ki se v pogovor zaplete brez posebnih uvertur. O svojem delu govori s takšnim navdušenjem, da se človek kar naleze vznemirjenja. Atelje na Gornjem trgu v Ljubljani si deli s še eno izjemno oblikovalko nakita: Martino Obid. Njun atelje je ozek in podolgovat prostor, ki rabi kot prodajalna in delovni prostor obenem. Ob vhodu stojijo stekleni vitrini, majhna mizica in dva stola. V vitrinah so razstavljeni čudoviti unikatni kosi nakita, ki prav kličejo po tem, da bi jih vzeli v roke in preizkusili, kako se podajo obrazu.
Po poklicu oziroma osnovni izobrazbi je Olga diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil. Študij je končala na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti. Nakit jo je zanimal že od najstniških let, vendar pri nas za to ni primerne šole, zato se je odločila za študij modnega oblikovanja. Že v času študija so jo zelo zanimali modni dodatki, učila in urila pa se je tudi pri zlatarjih. Njena želja po znanju pa je bila še močnejša – želela si je spoznati še več tehnik, zgodovino izdelave nakita ter trende v sodobnem oblikovanju. Vedela je, da bo največ znanja dobila na Kraljevem kolidžu za umetnost, zato se je kmalu po diplomi na NTF odločila za nadaljevanje študija v Londonu. »Ni mi bilo lahko,« pove Olga, »saj izhajam iz skromne družine, zato staršev nisem mogla niti želela obremeniti s še enim študijem,« doda. Vendar, kjer je volja, tam je tudi pot, vsaj tako pravijo, in tudi v Olginem primeru je obveljalo tako.
Ob vhodu v atelje stoji vitrina, polna zanimivih ter prav nič klasičnih kosov nakita s številnimi detajli. V ozadju prostora je majhna delavnica, kjer Olga razloži, kaj je kaj in za kaj se uporablja. »Ogromno tehničnega znanja je potrebnega, da dobiš točno takšen kos nakita, kot si si ga zamislil,« pove. Sicer pa Olga ni ravno naklonjena povzdigovanju popolnosti, saj se ji zdi v večini primerov dolgočasna in predvidljiva. Všeč so ji majhne nepopolnosti, zato včasih kakega kosa celo namenoma ne obdela do konca, saj ima rada, če se opazi, da gre za ročno delo, na katerem je ustvarjalec pustil svojo sled.
Olga svoj navdih vedno znova najdeva v naravi. Njene vplive in organske oblike v Olginem oblikovanju opazimo že prvi hip. Narava je prelepa, vendar nikoli popolna ali brezhibna, zato rada ustvarja s poldragimi kamni in minerali. Tudi pri tem so ji všeč majhne nepopolnosti materialov, ki jih obdeluje, na primer nepredvidljive žilice. Njena druga fascinacija je zgodovina, ki je prava zakladnica idej. Rada pregleduje stare knjige in išče navdih pri starih mojstrih. Všeč ji je, če je kos nakita narejen tako, da ni takoj jasno, ali je star ali nov. To je tudi eden izmed razlogov, da tako rada patinira srebro, s čimer doseže prav ta učinek.
Sicer pa se Olga pri ustvarjanju ne osredotoča le na eno vrsto nakita, saj dobro pozna in pri oblikovanju s pridom uporablja različne tehnike – ali pa jih med seboj celo povezuje, enako pa velja tudi za materiale. Uporablja tako drage materiala, kakršni so zlato, srebro in dragi kamni, kakor tudi cenejše, kot na primer jeklo, baker, steklo, plastiko, smolo ali celo tekstil. Pri ustvarjanju ima rada popolnoma proste roke, bolj kot nepisana pravila pa se ji zdi pomemben humor. Pravi, da svojega nakita ne jemlje preveč resno, tukaj je zato, da nas razveseljuje. Prav zato se potrudi, da v vsak kos svojega nakita vnese kanček humorja. Lahko bi rekli, da v vsak izdelan kos vnese delček sebe, saj je tudi sama vesel človek, ki se veliko in glasno smeji.
Poleg priseganja na nepopolnost jo pri ustvarjanju vodi radovednost, zato budno spremlja vse novosti na področju razvoja tehnologij. Pred časom se je povezala z grafičnim oblikovalcem Rokom Marinškom, s katerim ustvarjata skupno linijo nakita. Z njo se pod imenom Olgafacesrok predstavljata (predvsem) na tujih trgih. S svojim tehnično inovativnim 3D nakitom sta se nadvse uspešno predstavila tudi na pariškem tednu mode, kjer sta svoje moči združila z modno oblikovalko Masho Ma. Olga je za svoje oblikovanje prejela že več nagrad, med drugim tudi nagrado za uspešnega mladega modnega ustvarjalca (Young Creative Fashion Entrepreneur), ki jo podeljuje British Council. Z njeno pomočjo se je leta 2012 udeležila izobraževalnega programa v okviru londonskega tedna mode.

Vizitka

Ime: Olga Košica
Znamka: Olga Košica Jewellery
Spletna stran: http://olgakosica.com/

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novo v Delavnici, polni nereda

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Jernej Mali

Atelje Mali

Ana Hribar

Fensišmensi