Suzana Šlebir

100% SuziTisti, ki spremljajo bloge, obiskujejo facebook profile in redno hodijo na umetniške sejme, so se s Suzano zagotovo že srečali. Če že drugače ne, so zagotovo kje prestregli vsaj njeno predstavitev v procentih, kjer se predstavlja kot 10 % nora, 20 % zmedena, 30 % odvisna od kave, 40 % mavrična, 50 % zasanjana, 60 % pridna, 70 % vesela, 80 % ustvarjalna, 90 % zagreta in 100 % Suzi. Tako posrečeno se je predstavila bralcem na svojem blogu, pa tudi sicer se je ta opis kar drži. Prvi vtis ob srečanju in pogovoru z njo dejansko poveže vse omenjene lastnosti in doda še nekaj drugih, med katerimi je prav gotovo najpomembnejša boemskost, takoj za njo pa skrivnostnost.

tekst: Valentina Vovk

fotografije: Maj Pavček

Zadnje predvsem zato, ker je vesela in zgovorna sogovornica, vendar le do neke meje. Človek kmalu začuti, da ima rada svoj mir in da je del njenega sveta strogo varovan in rezerviran le za najbližje. Prvo, torej boemskost, pa ker je ena izmed tistih redkih ljudi, ki se ne ozirajo na družbene norme in trenutne trende, ampak preprosto živi svoje življenje, tako kot pač sama misli, da je najbolje. Pri tem jo vodi predvsem želja po svobodi in izpolnitvi svoje ustvarjalnosti. Kot se za pravega boema tudi spodobi.

Suzana je mlada ilustratorka, ki je na »krafterski« sceni prisotna dobra tri leta. Po končani srednji oblikovni šoli se je zaposlila kot administratorka in kmalu ugotovila, da je delo ne izpolnjuje oziroma jo celo dolgočasi. Pogrešala je več časa za sproščanje svoje ustvarjalne energije, več svobode, zato si je v letu 2011 ta čas tudi izborila. Službo je obesila na klin in se v celoti posvetila ustvarjanju. Tistih njenih 60 % pridna bi brez slabe vesti lahko dvignila vsaj na 90 %, saj je Suzana prava mala mravljica. Njen delovni dan se začenja že zelo zgodaj, ob šestih, včasih celo ob petih zjutraj. Je namreč izrazito jutranji človek, zato je ob takšnih urah tudi najbolj učinkovita. »Če vstajaš zgodaj, je dan daljši. Več časa mi ostane tudi za dela v hiši, na vrtu in seveda za moje živali,« pove Suzana.

S fantom sta pred leti kupila staro kmečko hišo v Komendi, ki jo počasi in z veliko ljubezni obnavljata in urejata kar sama. Hiši pripada tudi velik ograjen vrt, kar je krasno, saj Suzana rada vrtnari, pa tudi njuni trije kužki in mačkona imajo na njem dovolj življenjskega prostora. Na enem delu podstrešja si je Suzana uredila svoj delovni studio, ki je ličen in pisan kot njene ilustracije. Ustvarja predvsem v tehniki akvarela, njen slog pa je prepoznaven po živahnih barvah in ljubki, otroški motiviki, kakršna je na primer princeske, kraljične, ptički in podobno. Blagovno znamko 100 % Suzi poleg ilustracij sestavljajo še koledarji, zvezki in beležke, broške, ogledalca in drugi uporabni izdelki, kamor lahko natisne svoje ilustracije. Motivika in barvna lestvica se spreminjata, odvisno pač od trenutnega navdiha ali razpoloženja. Včasih jo potegne v etno vode, drugič jo navdušujejo geometrijske oblike, tretjič pa se ji zazdi, da ima barv že dovolj in pristane v črno belem svetu.

»Ta raznolikost je nujno potrebna, sicer bi postalo dolgočasno,« pravi in doda, da je njena blagovna znamka namenjena malim in velikim otrokom. Sveta odraslih ne mara preveč, zato tudi ne gleda poročil, ker jo človeške neumnosti in vedno znova slabe novice spravljajo v obup. Njen sanjski svet je veliko prijaznejši, zato se čim več časa zadržuje v njem. Občasno si s fantom privoščita pobege, še najraje na morje, ki je še ena Suzanina velika ljubezen. Naravnost obožuje ga, zato imata na obali malo barkačo, ki jo prav tako kot hišo prenavljata sama, predvsem pa uživata v trenutkih, ki jih preživita na njej.

Poleti, ali še raje jeseni, se s fantom odpravita na svoj priljubljeni otok v Dalmacijo. Vedno na istega in vedno v isti kamp. Tam sta že tako domača, da si mimogrede najdeta tudi kakšno začasno delo, če ju le potrebujejo. Predvsem pa je to kraj neizčrpne inspiracije in popolne sproščenosti, kjer se počutita zares odlično. »Ne potrebujem in ne pogrešam dragih potovanj v oddaljene kraje,« pove Suzana, ki ji bivanje na otoku vedno znova napolni ustvarjalne baterije, predvsem pa se ji vedno znova zdi prekratko. »Tam ustvarjam kot nora,« pravi Suzana. V delo se tako zatopi, da kopice radovednih otrok, ki se pogosto zberejo okrog nje, še opazi ne. Njeni načrti za prihodnost so zato delno povezani tudi z morjem oziroma z otokom. »Idealno bi bilo, če bi pol leta lahko živela na celini, drugo polovico pa bi preživela na otoku.« Kar pomeni še več svobode in še več ustvarjalnosti.

Vizitka

Ime: Suzana Šlebir
Znamka: 100% Suzi

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novo v Delavnici, polni nereda

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Jernej Mali

Atelje Mali

Ana Hribar

Fensišmensi