Delavnica, polna nereda – knjiga

Prva knjiga o sodobnih slovenskih rokodelcih

17. december 2013

Knjiga z naslovom Delavnica, polna nereda je rezultat obsežnejšega pilotskega projekta, katerega namen je zapolniti vrzel, ki v slovenskem prostoru zeva na področju predstavljanja sodobnega rokodelstva in njegove reflektirano-analitične obravnave.

V knjigi je predstavljenih triintrideset portretov izbranih sodobnih slovenskih rokodelcev, ki sta jih obiskala Valentina Vovk in fotograf Maj Pavček. Dodana vrednost knjige so strokovna besedila strokovnjakov s področja etnologije in kulturne antropologije, ki vsako na svoj način in skozi specifičen zorni kot svoje vede pripovedujejo zgodbe iz zakulisja aktualne problematike sodobnih rokodelcev v slovenskem prostoru.

Profesor dr. Janez Bogataj govori o rokodelstvu in njegovem razvoju v Sloveniji, ki ga skozi zgodovinsko perspektivo umešča v širši družbeni prostor Evrope.

Blaž Bajič predstavlja svojo etnografsko raziskavo o rokodelsko-umetniških festivalih in sejmih v Ljubljani. Tekst analizira njihovo pojavnost znotraj prostorov, v katerih se odvijajo, in kritično ocenjuje politično-družbeni kontekst, v katerega se vpenjajo.

Maja Korun opisuje življenje in delo sodobnih rokodelcev. Skozi etnografsko gradivo govori o problemih in potrebah, s katerimi se vsak dan soočajo pri svojem delu.

Namen knjige je zapolniti vrzel, ki v slovenskem prostoru zeva na področju predstavljanja sodobnega rokodelstva in reflektirano- analitičnem pristopa do obravnavanega pojava.

Namen knjige je prva reflektirana predstavitev sodobnega slovenskega rokodelstva in drugih sorodnih pojavov. Hkrati knjiga pa na enem mestu predstavlja izbor tehnološko kvalitetnih, estetsko dovršenih rokodelskih izdelkov in njihovih snovalcev v najbolj žlahtnem pomenu besede.

Knjiga, ki je izšla 2014 v sozaložništvu z JSKD, ima 192 strani in trdo vezavo. V prosti prodaji stane 35€. Vabimo vas, da si svoj izvod knjige zagotovite z naročilom. Pišite nam na zavod.laar@gmail.com.

Foto naslovnica DPN

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novejši prispevki

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Jernej Mali

Atelje Mali

Delavnica, polna nereda – razstava

Intima ustvarjanja na očeh

Ana Hribar

Fensišmensi