Delavnica, polna nereda – razstava

Intima ustvarjanja na očeh

tekst: Maja Korun Hočevar

fotografije: Andrej Hočevar

25. junij 2014

Razstava Delavnica, polna nereda postavlja na ogled posamezne detajle iz delavnic sodbnih rokodelcev nove generacije in s tem odstira pogled v intimo ustvarjanja.Ob izidu knjige, z istim naslovom, ki govori o življenju in delu sodobnih rokodelcev in oblikovalcev v Sloveniji skozi intimne zgodbe predstavljenih rokodelcev in strokovne prispevke etnologov, je Zavod lab laar pripravil razstavo s katero želi obiskovalcu približati fizično in materialno razsežnost ustvarjanja. Na ogled so predmeti, orodja, pripomočki, polizdelki, skice, materiali in posamezni izdelki, ki prikazujejo dolg proces ustavarjanja, ki pripelje do končnega produkta.

Razstavleni predmeti, ki so prvič na ogled javnosti, še vedno služijo svojemu namenu in čeprav izvzeti iz svojega okolja, prikazujejo nikoli viden segmet ustvarjanja rokodelcev in oblikovalcev. Gre za edinstven prikaz pogojev v katerih posamezni izdelki nastajajo ter inspiracij s katerimi se napajajo.

Delavnica vsakega rokodelaca je njegovo osnovno okolje ustvarjanja v katerem snujejo in predvsem realizirajo svoje kreativne ideje. V delavnicah rokodelci preživljajo večino svojega časa. Vsaka delavnica pa s tem postane zgodba zase. Nekatere delavnice se nahajajo v velikih halah, druge v prizidkiha ali kleteh privatnih hiš. Nekatere se skrivajo v kotu dnevne sobe ali drugega bivalnega prostora, lahko pa sobivajo v trgovini oblikovalca. Lahko so polne strojev, materialov in polizdelkov, lahko pa so tudi podbone kotičku za pitje čaja. Rokodelci si namreč oblikujejo svoje okolje glede na zahteve njihovega dela, svoja estecka merila in predvsem na ekonomske in prostorske danosti.

Na razstavi poteka tudi projekcija neobjavljenih fotografij Maja Pavčka, ki jih je posnel med terenskim delom za knjigo Delavnica, polna nereda in ki prikazujejo delavnice v vsej svoji avtentičnosti.

Na razstavi s svojimi deli in delavnicami sodelujejo Milica Bubanja (Mimanera), Urša Nina Cigler (Ursanina), Marko Drpič (tipoRenesansa), Milanka Fabjančič (Ha ha!), Ana Haberman (Tri lukne), Teja Kleč (Tejaideja), Ines Kovačič, Tjaša Mavrič (TMpriboljški), Anja Tomažič, Alja Fir (Milo za drago), Katarina Muller, Anja Radović, Katja Špiler (Oblique), Tjaša Bavcon, Jasmina Ferček, Katja Burger (Oloop), Polona Pačnik (Polonapolona), Urška Pirc (ČrnA Z-raČkA), Mito Mihelič, Vanja Mihelič, Anja Šerc (Pleksimanija), Ema Salčinovič (Lesema), Alenka Kreč Bricelj, Maja Modrijan, Maja Rijavec (Smetumet), Nika Stupica, Vesna Vogrin (Sobazrazgledom).

Razstavo je odprta vsak delovni dan od 10.00 do 14.00 v Kult3000 (muzejska ploščad na Metelkovi) do 4. 7. 2014.

Razstava Delavnica, polna nereda (Foto: Andrej Hočevar)

 

Preberi tudi

  

Deli z drugimi

Dodaj odgovor

*

Novejši prispevki

Romi Bukovec

Romi Bukovec Jewellery

Delavnica, polna nereda – knjiga

Prva knjiga o sodobnih slovenskih rokodelcih

Olga Košica

Olga Košica Jewellery

Gordana Bobojević

Bobo Clothiers

Jernej Mali

Atelje Mali

Ana Hribar

Fensišmensi